Pic6За семейството на Нора и Стилиян Чемишки правенето на хляб е начин на живот, философия и споделяне на хубавите неща в живота. Всеки хляб се прави ръчно от ранни зори. Тайната съставка всъщност е известна – славянски квас (тъй като оказва се има различни видове квас, техният е от брашно, вода и меласа и хлябът няма онзи кисел привкус, който поне ние бяхме свикнали да асоциираме с хлябовете без мая).

Има и още една тайна съставка и това е опитът на самия майстор, тъй като хлябът се меси изцяло на ръка, без да се използват каквито и да било машини. Резултатът е хляб, който е пухкав, невероятно вкусен и супер полезен. Майстор Стилиян Чемишки е ученик на майстор Георги Лефтеров от Пловдив и в България има само три места, където може да се опита този уникален хляб ( третото място е в Хасково).

 

Pic7Свързахме се с пекарната Майстор Пекар, тъй като те са точно такива хора, с каквито ние в Моята Ферма искаме да работим – запазили традициите с авторски и традиционни рецепти от цял свят, те правят вкусни и истински продукти без консерванти, подобрители, оцветители, набухватели (да, хлябът е с квас, но е мек и пръхкав) и без други видове химикали. Всеки ден хлябовете са различни, тъй като Майсторът разполага поне с 300 различни рецепти от цял свят.

Както казва Майсторът „Никой не е по-голям от хляба“. А ние бихме добавили – веднъж опитали от хлябовете на Майстор Пекар, ще останете запленени.

 

Pic8Ще завършим това представяне с един цитат от Майстор Чемишки за мисията на майсторите пекари:

Мисията ни е да върнем забравеното знание и вярата в хляба. В истинския хляб, в истински ценната храна. Като погледна в бъдещето, виждам една такава пекарна като нашата във всеки квартал, във всеки град. И няма да има конкуренция между нас, можем само да си помагаме, за благото на всички. Нека възвърнем традицията, любовта и вярата в хляба, да правим информирани и осъзнати избори каква храна слагаме в устата си. Здравето, хармонията и благополучието ни са само на крачка от осъзнато направения избор.”

 

Pic1 Pic2 Pic3 Pic4