Мандра „Глава“ е създадена през 2013 година, но във фермата се отглеждат биволи от 2007 година насам. Цикълът е затворен.  За животните във фермата се грижат пастири и ветеринарни лекари. В момента  във фермата има около 50 бивола, като амбицията е да се увеличат на 200. Мандрата зарежда мляко само от собствените си биволи, затова количествата на млякото не са големи. За сега фокусът на производство са само кисело мляко и сирене, а бъдещите планове включват катък и прясно мляко.  Ако стадото е голямо (100-150) бивола ще има мляко през цялата година, но в момента, когато стадото е малко има периоди от февруари до април, в които млякото е значително по- малко.  Мандрата има разрешение да работи и с краве мляко, което да закупува от подбрани ферми.

Когато посетихме мандрата разбрахме и подробности за хранителните навици на биволът, видяхме стадото от биволи, които изглеждат доста впечатляващо на живо и не на последно място разбрахме за предимствата на биволското мляко. Оказва се, че кравата и биволът се хранят с едно и също, но млякото им е напълно различно, тъй като обмяната на веществата им протича по различен начин. При биволите няма каротин, който придава жълтият цвят на кравето мляко. Затова биволското мляко е бяло. Друга отлика на  биволското мляко е, че има значително по-високо съдържание на казеин. Казеинът е пълноценен, висококачествен, бавноусвоим протеин, който доставя на организма достатъчни количества от всички незаменими аминокиселини. Казеинът осигурява на тялото по-слаб, но продължителен приток на аминокиселини в кръвта. Използва се като хранителна добавка, когато храненето трябва да се обогати с белтък.

20140329_130042 20140329_130031 20140329_130019 20140329_123309 20140329_121642 20140329_121527 20140329_121510 20140329_121454 20140329_121322 20140329_121436