Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Нишестето е вредно – истина или заблуда ?

Нишестето е вредно
Заблуда 



Казват, че поне 
% от менюто ни трябва да съдържа скорбялни храни. Но защо?




Нишесте (или скорбяла) е сложен въглехидрат, бял прах, без цвят и мирис, не се разтваря в студена вода.
Синтезира се в някои растения, а от тялото се усвоява след навлизане в храносмилателния тракт, започвайки още със слюнката, която съдържа ензими, разграждащи скорбяла.

Кои храни съдържат нишесте:






Ензимите (амилаза и малтаза), разграждащи скорбялата, не могат да действат в силно кисела среда. Тоест, ако приемате скорбяла с киселини, затруднявате разграждането на скорбяла в организма, а това на свой ред води до храносмилателни проблеми.