Нишестето е вредно – истина или заблуда ?

Нишестето е вредно ❌ Заблуда ❌
❗️ Нишестето е много необходимо на тялото ни, разбира се, не във вида му – в пликче от магазина, а от естествени източници.
Казват, че поне 3️⃣0️⃣% от менюто ни трябва да съдържа скорбялни храни. Но защо?
✔️ Защото в тялото ни скорбялата се превръща в глюкоза и така ни осигурява ЕНЕРГИЯ.
✔️ Защото такива храни ни набавят ФИБРИ, а както вече знаем, те ни помагат да се чувстваме сити и регулират дейността на червата.
Нишесте (или скорбяла) е сложен въглехидрат, бял прах, без цвят и мирис, не се разтваря в студена вода.
Синтезира се в някои растения, а от тялото се усвоява след навлизане в храносмилателния тракт, започвайки още със слюнката, която съдържа ензими, разграждащи скорбяла.
❗️Затова е важно да запомним да дъвчем много скорбялни храни, за да ги разградим добре в последствие.
Кои храни съдържат нишесте:
🔸картофи
🔸ориз
🔸пшенично брашно (но пълнозърнесто)
🔸други зърнени култури
🔸кореноплодни зеленчуци
🔸банани
Ензимите (амилаза и малтаза), разграждащи скорбялата, не могат да действат в силно кисела среда. Тоест, ако приемате скорбяла с киселини, затруднявате разграждането на скорбяла в организма, а това на свой ред води до храносмилателни проблеми.