Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Нови БИО продукти в „Моята Ферма“

Какво е BioMe?
Първото българско биопроизводство на бадемово брашно, биосусамово брашно и бадемов тахан.
Помагаме на български биопроизводители да намерят своя поминък и да останат в Източните Родопи.
Искаме да опазим земята на Родопите от химикали.
Обичаме да катерим непознати върхове.
Серията включва засега :
- Био Бадем – ядки
- Био бадемово брашно – едро смляно
- Био бадемово брашно – фино смляно
- Био сусамово брашно – фино
- Натурален шоколад с български биобадеми, 60%
1. Бадемовите ядки са отгледани в Източните Родопи в контролирано биологично стопанство
2. Брашно от български био бадем е:
- Първото брашно от български биобадеми
- От биостопанство в Източните Родопи
- Получено при смилане на растителната част на ядките (експелер) в каменна мелница (след студено пресоване на суровите ядки заедно с тяхната обвивка)
- Без глутен
- С нисък гликемичен индекс, ниско съдържание на въглехидрати
- С ниско съдържание на мазнини
- С високо съдържание на протеини – 40% и фибри
- С много витамини, като вит. Е и антиоксиданти
- Съдържа същите есенциални мастни киселини както целите бадеми и е с високо съдържание на важни минерали като магнезий, желязо, калий, мед, манган и цинк.
- Здравословна алтернатива на пшеничното брашно за печива и готвене
- С 53% по-малко калории в сравнение с обикновеното бадемово брашно.
- С увеличена трайност. Може да се съхранява без проблеми 1 г. след пакетирането му.
3. Брашно от български био сусам е:
- От ядките на стар сорт български сусам
- С фина текстура
- Произвежда се, след като се извлече сусамовото олио от семето, чрез метода на студеното пресоване. Остатъчният продукт (експелер) се смила на брашно с каменна мелница.
- Съдържание на полезни минерали – желязо, цинк и магнезий
- Съдържа голямо количество протеини (22,8%) и аминокиселини
- Високо съдържание на фибри (15%)
- Абсорбира се добре от стомашно чревния тракт
- Неутрален и специфичен вкус
- Антиоксидант
- Без глутен
Полезна информация:
- Обичайна практика при конвенционалния сусам е използването на разтвор от сярна киселина за избелване на семената и снемане на обвивката. При биологичното производство семето се почиства на ръка.
- При отглеждането на конвенционалния сусам се използват химически пестициди и фунгициди против болести, а торенето става с минерални торове. При биопроизводството се използват агротехнически практики като сеитбообръщение и използването на биопрепарати на растителна основа.
- Защо български сусам?
- Притежава по-добри показатели по съдържание и качество на мазнини и протеини от сортовете в Африка и Азия.
- С отлични вкусови качества. Българският жълт сусам е крехък и много вкусен, докато белият е жилав.
- Помагаме на хората в Родопите да не емигрират и да имат добър поминък и в България
- При вносния сусам много често произходът е неясен, дългият транспорт от Азия и Африка води до влошаване на качеството като хранителна суровина. Индийският сусам след прибиране задължително се избелва с разтвор от сярна киселина, за да се съкрати периодът за преработка.
- Вносният сусам често може да бъде натоварен с афлатоксини, което е един сериозен компрометиращ показател за ядките въобще. Тези токсини се дължат на това, че в тези страни няма зима. Гъбичките, които създават афлатоксините в ядките, при наличието на зимен сезон, загиват. Но когато ядките се отглеждат в условия на горещ и сух климат и след това се транспортират на големи разстояния, например в трюмовете на корабите, тези токсини се развиват в храните.
- В България има зима и ниските температури убиват афлатоксините.