Петър Дънов: 15 златни правила за здравословно хранене

Според Петър Дънов всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която дава най-добри резултати за него. Има обаче общи условия, които важат за всички.

Ето 15 правила на Учителя за здравословно хранене:

1.Здравословно е да чувстваш удоволствие при ядене.

2.Яжте най-здравословните храни и никога не преяждайте.

3.Колкото повече яде човек, толкова по-малко помни. Стомахът работи твърде много, а паметта се обременява и отслабва.

4.Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.

5.След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене можете да пиете вода, но веднага след ядене не се позволява.

6.Спирате да ядете, когато ви е най-приятно – в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила.

7.Силата на храната е в качеството, а не в количеството.

8.Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло.

8.Никакво бързане при ядене.

9.Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.

10.Храната трябва да бъде винаги прясна.

11.Многото ядене изтощава човешкия организъм.

12.Не яжте твърде гореща храна, нито пък много студена.

13.Човек трябва да яде точно навреме, но не в определен час, а когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.

14.Никога не яжте при неразположение. Ще се храните само, ако сте гладни.

15.Всичко, което е еднообразно, е опасно. Еднообразието в храненето също е много опасно.

HighViewArt.com