Полента с праз и сирене

Полента с праз и сирене

Полента с праз и сирене

8-10 порции

Продукти:

200 гр. качамак или царевичен грис

Около 600-700 мл гореща леко солена вода

1 кубче бульон или Вегета /сол и сушени зеленчуци/

1 стрък праз

250 гр. натрошено сирене

Масло 40 гр.

Черен пипер

 

Приготвяне:

Изчистеният и нарязан праз се задушава в половината масло до омекване. Прибавя се гореща вода, 1 бульон на кубче с предпочитан вкус или Вегета /подправки и сушени зеленчуци/ за овкусяване, и след като заври, царевичния грис се изсипва на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Бъркането продължава до сгъстяване. Щом е готова полентата /качамакът/ се дръпва от котлона, прибавя се натрошеното сирене и се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене.

Повърхността се намазва с останалото масло и се оставя на хладно да изстине. След 2 часа се нарязва на диагонали и на ромбове и се сервира като мезе към вино, подходящо е за салата.

Поръсва се с прясно смлян черен пипер.

polenta