Постни сарми с лапад

Постни сарми с лапад

Постните сарми с лапад могат да се срещнат в безброй варианти – на фурна, варени под капак, със сос, без сос, с различни видове подправки и т. н.

Особеното на листата на лапада е, че са много нежни и не искат много топлинна обработка. В противен случай стават разварени и лесно се късат, а така старателно навитите сармички губят формата и чара си.

Продуктите за около 40 сарми с листа от лапад:

  • 40 листа от лапад
  • 5-6 гъби
  • 2 моркова
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 150 гр. ориз
  • 3-4 клонки джоджен (гьозум)
  • сол и черен пипер – на вкус
  • 3-4 с. л. олио или зехтин

Ако обичате сладка нотка в оризовата плънка може да се добавят нарязани стафиди, за по-изразен акцент може да се накълцат на ситно няколко маслини, а и домат на кубчета им отива много. Вариантите са безкрайни 😉

Приготвянето:

Гъбите и морковите нарязваме наситно в чопъра и слагаме да се запържат. Към тях добавяме пресния лук, чесъна и джоджена, а накрая ориза. Запържваме ориза докато се „остъкли“ и добавяме 150 мл. течност – чиста вода или бульон, ако имаме, за да може ориза да поеме малко влага. Оставяме на котлона докато изври течността и дърпаме от огъня за да изстине.

Почистваме листата на лапада от дръжките, като на по-едрите листа изрязваме дебелата част на дръжката, но внимаваме листото да остане цяло. Измиваме ги и ги топвам във вряща вода по 5-6 листа наведнъж. Държм ги във водата по 10-20ина секунди. Не ги чакаме да си сменят цвета, а само да станат гъвкави. Изваждаме ги в тавичка и оставяме да поизстинат малко, колкото да можем да ги навиваме. Ако листата са по-тесни, слагаме две едно до друго като ги застъпваме, така че да може да се оформи сармичка.

Завиването на сармите с лапад е ясно – сипваме по 1 с. л. от плънката в широката част на листото и навиваме като затваряме от двете страни, за да не се изсипваме плънката. Подреждаме в тенджерката (или тавичка, ако ще са на фурна), заливаме с вода докато се покрият, добавяме сол и 1-2 с. л. олио и притискаме с чинийка, за да не „плуват“ сармите. В момента на завирането намаляме температурата и варим за 30 минути на много тих огън.

Топли, студени, като основно или в ролята на предястие, сармите от лапад са много вкусни, леки и нежни.

  • Ако решите да залеете сармите със сос, ето какво Ви е необходимо:
    400 г кисело мляко
    1 връзка копър
    3 стръка пресен чесън
    сол на вкус
  • Сосът се приготвя като киселото мляко се смесва с наситнените чесън и копър и се овкусява със сол.

Източник: cookwithasmile.com