pylnena_tikva

Здравословна пълнена тиква с телешко

Пълнената тиква е традиционно българско ястие. Има и сладки и солени рецепти за този полезен и вкусен есенен дар. Тиквата е с доказано благотворно влияние за бъбреците и очите, затова се стремете да я консумирате често.
 

 

 

 

 

 

 

Необходими продукти

  • 1 малка тиква цигулка ~ 2,5-3 кг
  • 1 глава лук
  • 1 стрък прясна целина
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 300-400 гр телешко месо
  • 100 гр гъби
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 100 мл червено вино
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 дафинов лист
  • зехтин или олио за задушаване

Начин на приготвяне

  • Измийте тиквата цигулка и я срежете на две части (ако ползвате кръгла тиква изрежете капаче) и изчистете семките.
  • Нарежете лука, морковите, гъбите на кубчета, чушките и стръка целина на лентички.
  • Измийте добре и подсушете месото, а после го нарежете на малки кубчета.
  • Задушете лука в дълбока тенджера (понеже ще добавяме и другите съставки и ще ни трябва място) с малко мазнина.
  • Добавете ситно нарязаното месо, разбъркайте и оставете да се задуши за около 15-20 минути.
  • Овкусете със сол и черен пипер, дафинов лист.
  • Добавете нарязаните зеленчуци, а след това и доматеното пюре. Разбъркайте и прибавете червеното вино (може да го замените с вода, ако готвите за деца).
  • Захлупете тенджерата и оставете да къкри на слаб огън в продължение на 30-40 минути, докато месото омекне.
  • Напълнете тиквата с подготвената плънка и я поставете в дълбока тава. Налейте малко вода, за да не залепва.
  • Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато тиквата стане готова за ядене.