За сладките: За глазурата:
300 гр. Брашно 1 белтък
200 гр. Масло 100 гр. Пудра захар
½ ч. лъжичка канела Няколко капки лимон
2 яйца
100 гр. Захар
1 пакет ванилия
Ром (есенция)
Брашното и захарта се разбъркват с маслото, което предварително се разтопява (иначе тестото става ронливо). Прибавят се яйцата, ванилията, канелата и рома. Съставките се бъркат до получаването на хомогенно тесто, което трбва да престои в хладилник поне 2 часа. След това се разточва тесто с дебелина 0,3 – 0,5 см и се избождат фигурки с формички за сладки. Подреждат се в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 175⁰С около 10 минути.
След като изстинат (може и друг ден или дори другата седмица)се прави глазура като се разбива 1 белтък със 100 гр пудра захар с миксер докато не се получи схежнобяла лепкава гъста маса. Прибавят се няколко капки лимон. След това се разделя на няколко части и към всяка от тях се прибавя различен цвят (продават се в магазините за хранителни стоки и се наричат боя за сладкиши). Сладките се глазират в различни цветове според фаназията на готвача.
Това е много хубава предколедна семейна традиция за децата, защото те много обичат да готвят и оцветяват J. Да ви е сладко.