ПРЕДЯСТИЕ ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Автор: Роси Занева
Необходими продукти за 2 порции*:
- 2 глави червено цвекло (купи ТУК)
- 4 суп. лъж. извара (купи ТУК)
- 1 яйце
- 1 малка глава лук или 2 стръка пресен лук (купи ТУК)
- Подправки: сол, черен пипер, кориандър на семена
- Зехтин
- Настърган кашкавал за поръсване или лист топено сирене
Приготвяне:
Цвеклото се сварява за около 30-35 мин. в тенджера под налягане. След като се охлади се обелва, с помощта на малък нож и лъжица се издълбава вътрешността му. Напълва се внимателно със сместа от извара, разбито яйце, ситно нарязан лук и сол. Смилат се пипер, кориандър и се поръсва на вкус. Залива се с няколко капки зехтин.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин. Използвам парчета алуминиево фолио, върху което поставям главите цвекло и ги обгръщам в основата. Малко преди да е напълно готово, ястието се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната за изпичане до порозовяване.
Поднася се охладено, върху листо от малуля, украсено с див лук.
* добре е да се изберат малки глави цвекло, за да може всеки да получи индивидуално предястие. Да се съобрази с броя на хората.
Друг вариант е върху цвеклото да се постави лист от топено сирене. След запичане изглежда интересно