Цвекло

ПРЕДЯСТИЕ ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО

Автор: Роси Занева

Необходими продукти за 2 порции*:

 

Приготвяне:

Цвеклото се сварява за около 30-35 мин. в тенджера под налягане. След като се охлади се обелва, с помощта на малък нож и лъжица се издълбава вътрешността му. Напълва се внимателно със сместа от извара, разбито яйце, ситно нарязан лук и сол. Смилат се пипер, кориандър и се поръсва на вкус. Залива се с няколко капки зехтин.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин. Използвам парчета алуминиево фолио, върху което поставям главите цвекло и ги обгръщам в основата. Малко преди да е напълно готово, ястието се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната за изпичане до порозовяване.

Поднася се охладено, върху листо от малуля, украсено с див лук.

* добре е да се изберат малки глави цвекло, за да може всеки да получи индивидуално предястие. Да се съобрази с броя на хората.

Друг вариант е върху цвеклото да се постави лист от топено сирене. След запичане изглежда интересно