Солта е вредна – истина или заблуда ?

❌ Заблуда
?Солта не е злото, а е злато.
Солта, всъщност е изключително важна за правилното протичане на различни процеси в организма ни. Неслучайно, в историята солта се е смятала за по-ценна от златото и се е ползвала за разменна монета. А и сте чували израза “Солта на живота”.
❗️Разбира се, както с всичко друго, важен е балансът – да консумираме сол в умерени количества и да подбираме източниците, чрез които си я набавяме.
❓Какво всъщност е солта? Продукт, получен от взаимодействието на една молекула натрий и една молекула хлор – натриев хлорид (NaCl).
❓За кои процеси в тялото ни е важен натриевият хлорид:
✔️Пренасянето на нервните импулси
✔️Съкращаването на мускулите
✔️Храносмилането – хлоридът е важен за образуването на солна киселина, която е основен компонент на стомашния сок.
✔️Поддържането на баланса на течностите в организма – точно така, солта, използвана по правилен начин, всъщност хидратира тялото ни. Скоро ще се спрем по-подробно на тази тема.
❗️Нека уточним, говорим за умерена консумация на сол.
В “Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г” на Министерство на здравеопазването на Република България се отбелязва:
“Потребностите на организма от сол не са високи – 3,25 – 3,75 г дневно при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 5 грама сол (една чаена лъжичка)”
✅Хубаво е да ползваме натурална каменна, морска или речна сол, която е богата на минерали. Можем да ги редуваме и комбинираме, за да извличаме максимални ползи.