Хумус

За почитателите на арабската и източната кухня, хумусът е нещо познато. В ориенталските ресторанти хумусът се сервира като разядка или като гарнитура към основни ястия, както и като сос към фалафел и различни зеленчукови ястия.
Нужните продукти за хумус – паста от нахут и тахан:

1. 150 гр. сух нахут, или 300 гр. от консерва
2. 2 супени лъжици сусамов тахан
3. сокът на половин лимон
4. 2-3 супени лъжици зехтин
5. сол
Останалите продукти в рецептата за хумус са по желание. Можете да използвате за овкусяване черен, червен пипер, чесън, лют червен пипер.

Необходимо време за приготвяне:
10 минути

Рецептата за хумус – паста от нахут и тахан в две стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за хумус е подготовката на нахута. Ако за приготвянето на хумус използвате сух нахут трябва да знаете, че той задължително се обработва предварително. Накисвате го във вода и го оставяте да престои една нощ. Ако използвате нахут от консерва, това не е необходимо. На следващия ден го сварявате, докато зрънцата нахут омекнат и го отцеждате от водата. Нахутът изискав доста време за варене, около час ще ви бъде достатъчен. Ако ползвате тенджера под налягане ще ви бъде нужно много по-малко време, не е необходимо да се нафисва предварително и за около 20-30 минути нахутът ще бъде сварен. След като се свари добре е претрийте нахута с ръце, за да паднват люспите от зтънцата нахут и изплакнете добре под течаща вода.

2.
Следващата стъпка от приготвянето на хумус е да изсипете сварения нахут, тахана, лимоновия сок, солта и зехтина в блендер, или в кухненски робот и да разбиете до получаването на хомогенна смес, което става за около минута. Ако добавяте подправки или чесън, сега е моментът да ги разбиете с останалите продукти. Хумусът е готов!

Съвет: На пазара има два вида тахан: по-светъл (от белени сусамови семки) и по-тъмен (от небелени). Въпреки, че светлият изглежда по-добре, познавачите на здравословното хранене съветват да се позва тахан от небелен сусам, тъй като е по-полезен.

Източник: supichka.com