Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Боб чорба по манастирски
Бобът е едно от най-обичаните и традиционни български ястия. Той присъства на българската трапеза поне веднъж седмично. Предлагаме Ви една бърза и лесна рецепта за боб чорба по манастирски. Истинска класика!
Необходими продукти
- 250–300 гр. дребен боб
- 1 небелена глава кромид лук
- 1 глава обелен кромид лук
- 1 морков
- 3 бр. сухи чушки
- 2–3 стерилизирани домата
- 5 с.л. олио
3 стръка целина - 3-4 стръка джоджен (1 ч. л. сух)
- 4-5 стръка магданоз (1 ч. л. сух)
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне
- Бобът се накисва от вечерта. Изплаква се. Залива се със студена вода, изчаква се да кипне и водата се изхвърля. Отново се отцежда и залива с 2 литра студена вода.
- Вари се заедно с небелена глава кромид лук докато бобът омекне.
- Нарязва се белената глава лук на ситно, а морковите на кубчета и се слагат в тенджерата при боба.
- Добавят се сухите чушки.
- Налива се олиото и след като кипне се вари за 20-30 минути, докато боба омекне напълно.
- Доматите се режат на малки кубчета и се добавят в тенджерата. Посолява се. И се оставя да къкри на слаб огън под капак за около 20 минути.
- Изважда се небелената глава лук от тенджерата.
- Целина, магданоза и джоджена се нарязват на ситно и се добавят в ястието и оставяме боба да къкри още 2 минути. Ако нямате пресен джоджен и целина използвайте сухи подправки.