Гхи – пречистеното краве масло от Древна Индия

Според индийската древна наука за здравето Аюрведа, това масло има много лечебни свойства, вкусно е и е на практика вечно. В последните години се свързва със здравословния начин на живот. Не се съхранява в хладилник, най-добре да бъде в стъклен буркан. Има прекрасен аромат и с него може и да се готви. Богато е на добри мазнини, не увеличава холестерола, тъй като е изчистено от лактоза и казеин. След пречистване, структурата му се различава от останалите животински мазнини. Много лесно се усвоява от организма. Полезно е за храносмилането, предпазва от различни заболявания. Използва се за усилване на имунната система, подобрява метаболитните процеси, изчиства от токсини, намалява рисковете от сърдечно съдови заболявания. Съдържа витамини А, Е, D и K. При термична обработка не променя структурата си, за разлика от другите мазнини  и може да се използва за пържене. Точката на димене е много по-висока /250 градуса/.

Най-подходящо за приготвяне на гхи е масло с високо качество, както и да е безсолно, мандраджийско масло.

Начин на приготовление – много е лесно:

Целта е да се махне водата и протеина от маслото. В метален съд с дебело дъно /тенджера/ се натрошава маслото на кубчета на слаб котлон докато се стопи. Количеството може да е различно, но поне 500 гр. масло. Може и килограм. Малко се засилва котлона докато маслото не започва да завира. След което се намалява на най-ниската степен. Важно е през цялото време да се наблюдава и да се обира пяната. В началото е мътно, но след около 35 мин. се избистря, вижда се дъното на тенджерата и се забелязват бели топчета.  Усеща се много приятна миризма – като на ядки. Трябва да се внимава да не започне да загаря към края. След като се избистри напълно, се маха от котлона, прецежда се през двойна марля в сух, най-добре в стъклен съд, който има и капак. Не трябва да се затваря с капачка докато не се втвърди напълно –  поне 15- 16 часа, за да не се получи конденз. След като се втвърди напълно и побелее, може да се затвори и да се съхранява на стайна температура в суха помещение.

Здравословната доза гхи на ден за възрастен е около 10 % от енергийния прием.

Ако той е около 1800 калории, това прави 180 калории, което се равнява на 2 суп. лъж. гхи. Може да се консумира и от малки деца, но да се внимава за количеството. Намазано върху филийка-две пълнозърнест, ръжен хляб или лимец, е идеалната закуска, а също и дневна доза.