Запеканка с просо
Запеканка с просо
За 4-5 порции
Продукти:
170 гр. просо
2 червени чушки
2 моркова
1 глава лук
100 гр. гъби печурки
200 гр. царевица и грах /може консервирани или замразени/
Масло
За заливката:
1 кис. мляко, 2 скилидки чесън, 3 яйца, магданоз нарязан наситно, сол на вкус, червен пипер
Приготвяне:
Просото се слага да заври с подсолена вода в съотношение 1:3. Прибавят се морковите нарязани наситно. Врат около 20-25 мин. Отцеждат се.
В тиган се задушава лука, гъбите, царевицата и граха, чушките наситно за около 15 мин. Прибавят се към просото и морковите и се изсипват в керамична тава, намазана обилно с масло.
Приготвя се заливката от разбърканото мляко, разбитите яйца, смачканите скилидки чесън и наситно нарязания магданоз и сол с червен пипер. Залива се, като се набожда повърхността с лъжица, така че заливката да проникне и в процепите.
Пече се около 30 – 35 мин. на 180 градуса фурна.