Запеканка с просо

Запеканка с просо

За 4-5 порции

 

Продукти:

170 гр. просо

2 червени чушки

2 моркова

1 глава лук

100 гр. гъби печурки

200 гр. царевица и грах /може консервирани или замразени/

Масло

За заливката:

1 кис. мляко, 2 скилидки чесън, 3 яйца, магданоз нарязан наситно, сол на вкус, червен пипер

 

Приготвяне:

Просото се слага да заври с подсолена вода в съотношение 1:3. Прибавят се  морковите нарязани наситно. Врат около 20-25 мин. Отцеждат се.

В тиган се задушава лука, гъбите, царевицата и граха, чушките наситно за около 15 мин. Прибавят се към просото и морковите и се изсипват в керамична тава, намазана обилно с масло.

Приготвя се заливката от разбърканото мляко, разбитите яйца, смачканите скилидки чесън и наситно нарязания магданоз и сол с червен пипер. Залива се, като се набожда повърхността с лъжица, така че заливката да проникне и в процепите.

Пече се около 30 – 35 мин. на 180 градуса фурна.

zapekanka s proso