Комбинации при разделното хранене

От всички диети и режими на хранене на този свят има един, който е най-важен – представям ви Разделното хранене! Колкото и сложно да звучи, всъщност е много просто – проста храна, без смесване на растителния и животински свят. Това е, което нашият организъм най-обича. Дайте му го! Зарадвайте него и себе си!
Макар че основният принцип на разделното хранене е ясен, съществуват някои малки различия в начините на комбиниране на храните. Аз ще ви представя таблицата за разделно хранене на немската природолечителка и писателка Урсула Зум. Същата следвам и аз.
Таблицата разделя храните на въглехидратни, белтъчни, неутрални от тип 1 и неутрални от тип 2. Основно правило е, да не се смесват на едно ядене въглехидратни храни с белтъчни. Неутралните от тип 1 и 2 може да комбинирате както с въглехидратни, така и с белтъчни продукти.
Таблица на разделното хранене

Въглехидратни храни

Пълнозърнести житни растения или техни изделия

Овес, ечемик, просо, пшеница, ръж, пълнозърнест хляб, сладкиши или кексове от пълнозърнесто брашно, пълнозърнести макарони, макарони от твърд пшеничен грис, кафяв ориз, картофи
Плодове

Банани, меки ябълки, свежи смокини, свежи фурми, чисти сушени плодове
Средства за подслаждане

Кленов сироп, мед, сироп от круши или ябълки. В малки количества тези подсладители може да се използват и за белтъчни ястия.
Други

Картофено нишесте, пудинг, бира
Белтъчни храни

Сготвени меса

Печено месо, гулаш, пържоли, кайма, пуешки шницел, гъше месо, патица
Сготвени риби

Сьомга, треска, костур, калкан, риба тон, пъстърва, морска треска
Всички сирена, които се нагряват при производство

Бяло сирене, кашкавал, едам, есром, гауда, хаварти, тилситер, както и яйца и мляко с каквато и да е масленост
Плодове

Ананас, грейпфрут, кайсии, касис, киви, круши, лимони, личи, манго, малини, мандарини, папая, портокали, праскови, сливи, череши, ябълки, ягоди
Напитки

Плодови сокове, бяло и червено вино, розе, шампанско
Други

Сушени домати, оцет
Неутрални храни тип 1

Тези храни използвайте с мярка (30 – 50 гр на ден)
Мазнини

Студено пресовани масла, краве масло, маргарин и растителни мазнини, соеви и всякакви пълномаслени млечни продукти (напр. кисело мляко, заквасена сметана, извара, сметана, мътеница, пресечено мляко, кондензирана сметана), соева сметана, тофу
Неутрално сирене

Всички видове сирене с над 60% мазнина и такива, които се правят от сурово прясно мляко (напр. сирене Алгой, ементалер, апенцелер, пармезан)
Сурови, сушени или пушени колбаси

Сурови или пушени наденици, сурова шунка, филе от сьомга, салам, татар
Сурови, мариновани или пушени риби

Пушена сьомга, пушена херинга, херинга, скумрия, змиорка
Ядки и семена

Лешници, орехи, бадеми, кокосови орехи, слънчогледови семки, сусам, мак, фъстъци
Слаб оцет

Плодов оцет, квас (напитка), смокинов оцет, отлежал балсамов оцет
Неутрални храни тип 2

Тези храни може да се използват без ограничения.
Зеленчуци

Авокадо, алабаш, артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, градинска жлъчка (вид салата), грах, домати (пресни), зеле, зелен боб, зелена салата, карфиол, кисело зеле, китайско зеле, козя брада (зимно аспержи), краставици, къдраво зеле, лук, манголд, моркови, савойско зеле, салата айсберг, спанак, тиквички, патладжан, полска салата, праз, репички, ряпа, фенхел (главест копър), царевица, целина, червено зеле, червено цвекло, чушлета, цикория, чесън, чушки
Гъби

Печурки, кладница, пачи крак, бели гъби или други горски гъби
Кълнове и разсад

Кълнове от боб мунго, соеви кълнове, люцерна и др.
Други

Стафиди, боровинки, маслини, мая, зеленчуков бульон, белтък, желатин, агар агар, подправки, горчица, билкови чайове, стевия
Разделно хранене всеки ден

Принципът на разделното хранене е прост: основните две хранителни групи – въглехидрати и протеини НЕ се комбинират помежду си. Зеленчуците са съвместими и с двата типа храни, мазнините също, но в по-малки количества. Мястото на плодовете е по възможност отделени от всички други видове хранителни продукти.
Особено внимание обръщам на въглехидратните храни със съдържание на нишесте. Такива са не само всички зърнени продукти и картофи, а и бананите. В този смисъл, ако решите да приготвите някое екзотично ястие, като например ориз с банани, можете да сте спокойни, тъй като различни по вид нишестени храни се комбинират без проблеми. Което обаче не се отнася за протеините. Различни по вид белтъчни храни НЕ се съчетават добре. Но не бързайте да се разочаровате, всичко е въпрос на навик, а промяната наистина си заслужава!
За ваше улеснение ви предлагам тази схема на възможните и неподходящите комбинации в компактен вариант, за да можете да я използвате всеки ден. Разпечатайте си я, за да я имате винаги под ръка.
Вместо въглехидратни храни в схемата присъстват нишестените, които са подгрупа на въдлехидратните (другите са с високо съдържание на захар). Нишестените представляват по-голяма част от категорията на въглехидратните храни и се срещат значително по-често в различни комбинации.
За любознателните

Комбинирането на храните в разделното хранене базира на това, кои ензими са необходими за разграждането им в стомаха. Ензимите, необходими за белтъчните храни са коренно различни от тези за въглехидратните. От друга страна пък има и друг критерий – колко време е необходимо на една храна да бъде усвоена. В статията за реда на приемане на храните обяснявам колко време е необходимо за усвояването на повечето храни и как да не се застояват ненужно дълго в стомаха.
И за заключение ще кажа, че правилното хранене не е толкова сложно колкото изглежда, а ние си го правим такова. Нужни ли са ни наистина сладки и манжди, състоящи се от над 100 съставки, за да сме сити, пълни с енергия и здрави? Без повече разсъждения ще ви препоръчам да ядете възможно най-прости храни, които по възможност да не комбинират повече от 2-3 съвместими помежду си (!) продукта.

Източник: http://blog.dalia-probg.com/