Пролетна супа от лапад

Необходими съставки:

  •  лапад 30 листа
  •  пресен лук 1 връзка
  •  моркови 1 брой
  •  фиде 20 грама
  •  яйца 1 брой
  •  кисело мляко 200 грама
  •  черен пипер 1/4 чаена лъжица
  1. Първата стъпка е подготовката на зеленчуците. Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио. Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което го нарязвате на дребно и го добавяте към морковите и лука, за да се задуши.
  2. .Прибавяте около 1,5 л гореща вода, солта и черния пипер, а след като поври 10-тина минутки и измитият ориз/фидето и оставяте супата да поври до тяхното сваряване (още 10-15 мин).
  3. И тук идва най-сложният момент за всеки новак в кухнята – застройката!!! Оказа се, че най-важното при засторйването на супата е не друго, а търпението! Имайте търпение, свалете тенджерата от котлона и изчакайте супата да изстине. Разбийте добре яйцето и киселото мляко, като и двата продукта е добре да са били на стайна температура. След като супата е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно. Сега е време застройката да се изсипе в супата. Това също трябва да стане бавно, малко по малко и отново съпроводено с бъркане. Може да затоплите супата, но задължително на слаб огън, като продължите бъркането ѝ. В никакъв случай не трябва да се допуска супичката да заври бързо! Не че ще се случи нещо чак толкова страшно, просто яйцето ще се пресече и супата от лапад ще заприлича повече на китайска супа.
  • Това беше всичко! Супата от лапад е готова!  Преди сервиране може да добавите кисело мляко или заквасена сметана, така супата от лапад ще стане и по-ефектна, а и малко по-киселичка.