Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Вкусна и сочна пълнена агнешка плешка в гювеч
Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Предлагаме Ви рецепта за бавно приготвена, с много зеленчуци, крехка агнешка плешка.
Необходимо продукти
- 2 стръкчета пресен чесън, ситно нарязани
- 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 3 с. л. зехтин
- 1 връзка лапад или 200 гр. спанак, ситно нарязан
- 1 ч. ч. сварен кафяв ориз
- 4 с. л. нарязан пресен джоджен
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 1 обезкостена агнешка плешка
- 1 ч. ч. дребни лукчета, обелени
- 3 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на кубчета, или 2 стръка селъри
- 250 мл зеленчуков бульон
- сол, шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- В 1 с. л. загрят зехтин се задушават пресният лук и чесънът, докато омекнат.
- Слагат се лападът или спанакът и се разбъркват, докато завехнат.
- Смесват се с ориза, джоджена, магданоза и се подправят със сол и пипер на вкус.
- Обезкостената плешка се начуква между два листа прозрачно фолио, поръсва със сол и пипер на вкус и се напълва с оризовата плънка. Завива се на руло и се завързва с памучен конец.
- Останалият зехтин се сгорещява и в него се слага да се зачерви плешката от всички страни. Премества се в гювеча.
- В същата мазнина се добавят морковите, целината и лукчетата и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се при месото.
- Всичко се залива с бульона, затваря се с капак и се слага в студена фурна. Загрява се на 170˚ С и се пече около 2-3 часа.
- Последните 30 мин. може да се пече без капак, за да се получи запечена карамелена коричка.