Риба на фурна с доматен сос /скумрия или пъстърва/

[fbsharelike]
За 4 порции
Продукти:
1 лимон
Копър
4 глави лук
1 малка консерва домати на кубчета, 4 люти чушки, ч скилидки чесън
Сол, пипер, зехтин
За картофената салата:
1 кг картофи
зехтин, сол, оцет, черен пипер
1 стрък праз, магданоз
Приготвяне:
Рибите се почистват, осоляват се със сол и пипер, поставят се резенчета лимон с копър във вътрешността и се оставя за около 1 час да се маринова.
Подготвя се правоъгълна тава, която се застила с алуминиево фолио, намазано с малко зехтин. Лукът се нарязва на кръгчета, осолява се и се нарежда на 4 реда. Добавят се скилидките чесън. Върху всеки ред от се слага по една риба. Отстрани се нареждат чушките. Рибите се заливат с доматената смес и се пекат за около 20 мин. от всяка страна.
За картофената салата:
Картофите се сваряват за около 15 мин. в тенджера под налягане, обелват се, нарязват се на кубчета, прибавя се нарязания наситно праз, овкусява се със сол, пипер, зехтин, оцет, поръсва се с нарязан наситно магданоз и се поднася заедно с рибата като салата към нея.