Рибена чорба
Рибена чорба
Кога ако не през лятото да си направите вкусна и полезна рибена чорба.
Необходими съставки:
риба – около 1 кг глави, опашки и изрезки от поне 2 вида риба
лук – 1 купичка нарязан на дребно
моркови – 1 купичка нарязани на дребно
чушки – към общата купичка с морковите
домати – 1 купичка настъргани или от консерва
картофи – 1 купичка нарязани на дребни кубчета
универсална подправка – 1 с.л. зеленчукова
магданоз – 1 голяма връзка пресен
черен пипер – смлян
мащерка – 2 – 3 клончета суха
бульон – около 3 л. вода + рибен
люти чушки – смляна суха
Начин на приготвяне:
Рибата се сварява в подсолена вряща вода, като преди да я сложите във водата, я посолете малко и я наръсете с лимонов сок. Лимоновият сок ще запази месото стегнато. Варете за около 5 мин. Обезкостете рибата и запазете част от бульона. Във вряща вода, смесена с част от рибения бульон, сложете зеленчуковата подправка, лука, морковите, чушките, картофите и олиото. Като се посварят, добавете и доматите. Гответе до пълна готовност на зеленчуците. Към края добавете и парченцата риба. Нарязаните на ситно магданоз, девесил, тароз, мащерка и черен пипер добавете, като изключите котлона. Подправете с 1-2 лъжици оцет или лимонов сок и поръсете със суха люта чушка.