Сом на фурна

Необходими Съставки

  • сом – 1.5 кг
  • вино – 300 мл бяло
  • чесън – 4 скилидки
  • магданоз – 1/2 връзка, пресен
  • олио – 50 мл
  • черен пипер – млян, на вкус
  • лимони – сокът от 2 лимона

Начин на приготвяне

Почистете сома и го нарежете на порции. Овкусете го хубаво със сол, черен пипер и го накиснете в прясно изцеден лимонов сок.

Прехвърлете сома в йенска тава с капак и я залейте с бяло вино. Сложете рибата покрита в хладилника за престои за 1-2 часа.

След това прехвърлете рибата в тава и обилно се намазва с олио и се поръсва с парченца нарязан чесън. Пече се в предварително загряна на 180 градуса до готовност.

Поднесете с лимон, накълцан пресен магданоз и гарнитура от картофено пюре. По желание добавете при печенето подправки по ваш вкус