Хляб с кисело мляко и брашно от спелта
Необходими съставки:
-
брашно от спелта 500 грама
-
мая 1/2 кубче прясна мая
-
кисело мляко 2/3 чаена чаша
-
мед 1 супена лъжица
-
сол 2 чаени лъжици
-
олио 2 супени лъжици
-
вода 2/3 чаена чаша топла вода
През последните години класическият бял хляб губи популярност и отстъпва място на различни видове хляб приготвени от сортове пшеница, които макар и характерни за нашата страна са били позабравени за дълъг период от време. Точно такива са лимецът и спелтата. И докато лимецът вече има свое място в менюто на българина и е вече много познат, спелтата набира популярност сега. Подобно на лимецът спелтата също е вид древна пшеница, която е позната също и като динкел. С ниско съдържание на глутен, с високо съдържание на протеини, спелтата е предпочитан продукт в менюто на всеки, който се опитва да се храни здравословно. Освен безспорните си ползи в здравословен план, спелтата и приготвените с брашно от спелта печива имат един безспорен плюс – всичко приготвено със спелта е много вкусно!
- Първата стъпка от рецептата за хляб с кисело мляко и брашно от спелта е подготовката на маята. В топла, но не гореща вода, натрошавате маята, добавяте и меда и оставяте на страна докато сместа шупне и увеличи поне двойно обема си.
- Пресявате брашното, заедно със солта. Правите кладенче в брашното, след което в него добавяте сместа с маята, разбитото кисело мляко и олиото. Замесвате тесто, слагате го в купа, намазвате леко с мазнина, покривате с прозрачно фолио и го оставяте да втаса на топло за около час.
- Премесвате отново втасалото тесто, оформяте го като топка и го слагате в тава. Оставя да втаса още 30-тина минути. С нож правите разрез във втасалия хляб. Печете за около 40 минути на 200 градуса, докато придобие апетитен апетитна златиста коричка.
Източник: супичка.ком