Чао, чао, нитрати

В Моята Ферма от години сме спечелили войната с нитратите. Как?

 

Работим с подбрани, доверени доставчици. Преди да стигнат до клиентите ни, измерваме съдържанието на нитрати във всички плодове и зеленчуци. Ако случайно получим стойност, извън допустимите, продуктът се връща на доставчика, а за клиента заменяме с безопасен такъв.

 

Но да разгледаме защо нитратите са проблем.

 

Какво са нитрати?

Нитратите са водоразтворими соли на азотната киселина. Сами по себе си не са опасни за здравето. Стават опасни, ако попаднат в процеса на метаболизма на човек. Тогава се получават нитрити и нитрозамини и те вече са опасни за здравето.

 

Къде се използват нитрати?

– в земеделието като високо ефективни торове

– в хранително- вкусовата промишленост като оцветители и консерванти

– в индустрията за производство на бои, лекарства, пластмаси, стъкло и др.

 

Как попадат в човешкия организъм?

Чрез водата и храните. Главно замърсяването с нитрати идва от:

– прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство

– отпадъчните води от бита, животновъдството и от предприятия за производство на торове, лекарства, пластмаси и др.

 

В кои продукти се натрупват най-много нитрати?

– Зеленчуците – особено зеленолистни и кореноплодни като маруля, пресен чесън, зелен лук, спанак, червено цвекло и др.

– Консервираните меса/колбаси и пушени меса/

 

Как да ограничим приема на нитрати в организма?

Съществуват няколко прости механизма за намаляване на количествата нитрати, които потребителите трябва да знаят и прилагат в ежедневието:

– Обилно измиване и изкисване във вода на зеленчуците

– Отстраняване на „най- нитратните” части на растенията- кочан и външни листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките

– Консумация само на добре узрели плодове и зеленчуци

– При варене на зеленчуци изливане на водата, която са врели, още докато е гореща

– Купуване и консумация на зеленчуци със среден размер

– Консумация на зеленчукови салати с лимон, тъй като той съдържа много витамин С, препядстващ образуването на нитрити и нитрозамини

– Да се избягва претоплянето на супи и ястия

– Да се ограничи консумацията на колбаси и пушени меса

 

*Информацията в статията е заимствана от сайта на Министерство на здравеопазването на Република България: www.mh.government.bg