2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България

На 2 юни в 12 часа със сирена и едноминутно мълчание почитаме паметта на българският поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Този ден се чества от 1901 г. на връх Околчица – лобното място на Ботев.

През 1876 г. на дунавския бряг при Козлодуй стъпват стотици млади момчета готови да се сражават за свободата на Родината си – задушена в петвековния гнет на Османската империя.

Воевода на четата е Христо Ботев. Разделени на групи, Ботевите четници се качват на кораба “Радецки“ от различни пристанища по р. Дунав. Преоблечени като градинари те укриват оръжията и въстанническите си дрехи в градинарски сандъци. Когато наближават Козлодуйският бряг Ботев заставя капитана на кораба да ги свали.

Предстоят им тежки преходи и сражения. Надеждата на Ботев да поведе повече българи в битката за свобода угасва на 1 юни, когато е след тежка битка във Врачанския Балкан, по здрач е покосен от един изстрел.

Историята на Ботевата чета е една от най – ярките по време на Априлското въстание от 1876 г. – връх в освободителните дорби на българите в Османската империя. Жестокото му потушаване довежда до освободителната за България Руско – турска война от 1877 – 1878 г.

Христо Ботев е един от най – обичаните герои на България оствил светла диря в съзнанието на редица българи. Уникалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас.