Спагети Болонезе
[fbsharelike]
За 4 порции
Продукти:
500 гр. пълнозърнести спагети
масло
За соса:
400гр. кайма
680 гр. белени домати
4 гъби
1 глава лук
Чесън – (2-3 скилидки)
Олио
Черен пипер
Сол
Риган – 1 ч.л.
Магданоз няколко стръка
Босилек нарязан за украса
Приготвяне:
В дълбок тиган се загрява малко олио, прибавят се лукът на ситно и нарязаният чесън, след като омекнат се прибавя каймата, запържва се леко, докато стане на меки трохи, прибавят се гъбите, нарязани на шайби. Изсипват се предварително намачканите белени домати, заедно със соса и с мъничко вода. Овкусява се със сол, черен пипер и се оставя за около 15 мин. на слаб огън да поизври и да се сгъсти. Накрая се прибавя нарязан наситно магданоз и се маха от котлона. Захлупва се, за да остане топъл.
Спагетите се варят в подсолена гореща вода според указанието на пакета. Отцеждат се, слага се малка бучка масло и се разбъркват. Оставят се за 5 мин. похлупени да починат.
Върху спагетите се сервира обилно количество сос, поръсват се със ситно настърган пармезан или твърд кашкавал и се украсяват с листенца пресен босилек.