Моркови – 1 кг
Суров, печен или варен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества и лечебни свойства. В морковите се съдържа инвертна захар, която е проста и лесно усвоима. Основни предимства на морковите са – каротин (витамин А), витамини С, витамини от група B, много ензими, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед .
Произход България – Петрич
Посочената цена е за 1 кг.
1.99 лв.
Изчерпан
Моркови
Суров, печен или варен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества и лечебни свойства. В морковите се съдържа инвертна захар, която е проста и лесно усвоима. Основни предимства на морковите са – каротин (витамин А), витамини С, витамини от група B, много ензими, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед .
В един морков около 150 гр. се съдържат 12 гр. въглехидрати, 6 гр. захар, 4 гр. фибри, 1 гр. протеин, 88 гр. натрий, 52 калории.
Редовната консумация на моркови помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Кореноплодните зеленчуци понижават риска от получаване на инфаркт, а хората, които хапват редовно моркови, са с 1/3 по-нисък риск от инфаркт, в сравнение с тези, които консумират рядко зеленчука.
Морковите съдържат бета-каротин, който намалява риска от някои видове рак, особено на белия дроб и е полезен за зрението. Средно морковът съдържа около 3 милиграма бета-каротин. А фибрите, които се съдържат в морковите, намаляват риска от рак на дебелото черво.
Морковите са богати и на витамин А, който също помага за поддържане здравето на очите и зрението.
Морков на ден намалява риска от инсулт с 68%.
Морковите са полезни за регулиране на кръвната захар, поради съдържанието на каротиноиди.
Каротеноидите влияят на инсулиновата резистентност и така допринасят за понижаване на кръвната захар.
Допълнителна информация
Тегло | 1 kg |
---|
Трябва да влезнете в профила си, за да публикувате отзив.
Отзиви
Все още няма отзиви.