Зарежда се съдържанието на кошницата ...
	
			Заек на фурна

Заек на фурна
Заешкото месо е сухо, което е и причината да не може бързо да се метне във фурната, тъй като това ще го изсуши допълнително. Ако е маринован правилно и се пече под похлупак може да се превърне в едно вълшебно ястие. Такъв е и случаят с тази рецепта, която ще се превърне бързо в любима на цялото семейство.
Необходими продукти
- 1 по-голям заек – около 2 кг.
 - бяло вино – 200 мл
 - вода – 100 мл
 - масло – половин пакетче (60 гр)
 - сланина
 - розмарин – 4-5 стръка
 
За маринатата
- соев сос – 50 мл
 - горчица – 1 с.л.
 - зехтин – 30 мл
 - 3-4 счукани скилидки чесън
 - червен пипер – 3 с.л.
 - брашно – 2 с.л.
 - черен пипер – 1 ч.л.
 - сол на вкус
 
Начин на Приготвяне
- Смесват се всички съставки за маринатата – сместа се получава с гъста консистенция.
 - Заекът се измива и нарязва на предпочитани по големина и брой парчета.
 - Внимателно се подсушава с кухненска хартия.
 - Всяко парче се намазва тънко с масло, след което и с маринатата.
 - Подреждате заека в съд с капак за печене или в по-дълбока тава, която покривате с фолио.
 - Върху всяко парче се поставят по една-две ленти сланина и стрък розмарин.
 - Оставя се да се маринова за около 30-40 минути.
 - Междувременно фурната се загрява на 220 градуса.
 - Преди да сложите заека във фурната добавяте виното и водата отстрани на месото, като внимавате да не отмиете марината от месото, тъй като тя ще го предпазва от изсушаване по време на печенето.
 - Захлупвате тавата или покривате с фолио и я поставяте във фурната.
 - Пече се на 220 градуса до завиране на течността – около 10-15 минути, след което градусите се намаляват на 180 и се пече още 1,5-2 часа в зависимост от месото. Ако заекът не се е опекъл за това време, може да добавите още малко вода и да печете до готовност.
 - След като е готов, отхлупвате тавата и печете за още около 10 минути.
 - Сервирате с гарнитура по избор, най-добре със свежа салата, която ще подчертае богатството от вкус и аромат на месото.