Андреевден-вярвания и трдиции

Андреевден, Едрей, Мечкинден

На този ден, наричан по различен начин в регионите на България, празнуват много имена- Андрей, Андриян, Андрияна, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка, Първан и други.

Свети Андрей е наречен още Първозвани, защото бил повикан пръв , от всички Апостоли, да тръгне след Христос. Той е възприеман като Апостол на православните славяни. Свети Андрей посветил живота си проповядване и отвръщал с търпение на всички гонения и хули. Вкрая на живота си, също като Христос, той е разпънат на кръст под формата на буквата “Х “, наречен Андреев кръст.

Според преданието Свети Андрей бил отшелник в планината. Той имал нива, която обработвал с вол. Един ден ги нападнала мечка, която изяла вола. Свети Андрей толкова се ядосал, че уловил мечката и я впрегнал в ралото. Оттогава яздел мечката и с нея обработвал нивата си.Наричан е още покровител на свирепите животни.

Андреев ден се свързва още и с края на лятото и есента и началото на зимата. На този ден започва нарастването на деня“ На Едрей деня започва да наедрява колкото едно просено зърно“.

На този ден се приготвят варива- боб, леща, грах, царевица, жито, нахут, меси се пита. Цялото семейство трябва да опита от приготвените ястия, от тях се дава и на животните, а в някои краища на България се раздава и на съседите, за да е плодородна годината.

Ето и една рецепта от нас, свързана с традициите на Андреевден:

Мусака с леща

Продукти:

1 ч.ч. българска леща

2 бр. вкусни картофи

2 гл .сочен лук

1 бр. хрупкав морков

1 бр. червена чушка

4 ск. чесън

2 с.л. натурален доматен сок

4 бр. домашни яйца

300 мл. фермерско прясно мляко- пастьоризирано

2 ч.л. йодирана сол

2 стръкпресен магданоз

1 стрък пресен копър

2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Запържват се нарязаните на ситно лук и чесън, морков и чушка. Към тях се добавят картофите на кубчета и лещата. Долива се студена вода и се вари до готовност. Слагат се солта, доматения сок, копъра и магданоза. Изцежда се водата и гъстата смес се изсипва в тава. Прави се заливка от разбитите яйца с прясното мляко и малко сол. Пече се в загрята фурна до получаване на златиста коричка.

Добър апетит и Весел празник!