Директният дар от градината – студено пресованият сок

Директният дар от градината – студено пресованият сок

Една от най-успешните съврменни технологии е студеното пресоване, за което е технология се използва хидравлична преса за извличане на сок от плодовете и зеленчуците. По този начин се успява да се запази максимално много полезните вещества и тяхната дълготрайност. В последно време се наблюдава по- честата му употреба като начин за пречистване и детокс.

Производството на студено пресован сок преминава през 2 етапа:

Първо се настъргват на плодовете и зеленчуците на каша/пулпа. Като тя се поставя във филтърни торбички. Следва хидравличната преса, това е пълна екстракция на сока и водата от продукта, оставяйки съдържанието на влакна във филтърната торба. Останалите влакна обикновено се компостират или се изхвърлят, поради факта, че вече не съдържат хранителни вещества.

Машините за студено пресоване обработват продуктите по-бавно, като технологията не позволява интензивно влизане на въздух при процеса на обработка и по този начин окисляването на сока се забавя значително. По това се различават от бързо-оборотните машини, които се загряват, унищожават топлинно голяма част от ензимите и разграждат витамините в плодовете и зеленчуците. Високата скорост на ножовете при блендирането или нарязването и изцеждането вкарва въздух, което окислява и разваля значително по-бързо сока.

Преимущества на студеното пресоване пред алтернативни методи за сокоизвличане:
  1. Запазва максимално концентрацията на полезни вещества (витамини, минерали, ензими и хранителни вещества).
  2. Позволява запазване на хранителните вещества и качеството на сока до 5 дена от изстискването, без пастьоризиране и добавки, при съхранение между 0 – 7С.
  3. Запазва аромата, вкуса и цвета на ползваните плодове и зеленчуци.
  4. Облекчава алергии и подсилва имунитета и засилва метаболизма.
  5. Прясно изцедения сок по този метод оптимално подпомага храносмилането. Консумирането на сок преди или между храненията позволява на тялото по-лесно да усети и да се повлияе от хранителните вещества приети с храненето.
  6. Извлича концентрирано количество хранителни вещества, които е трудно да се приемат само с изяждането им.
  7. Прясно изцедените сокове по този метод са в максимално удобна за абсорбация форма, което позволява най-ефективното и бързо усвояване на полезни вещества, с минимални усилия от страна на храносмилателната система.