Хитринки за вкусно печено пиле

Хитринки за вкусно печено пиле

Печенето на пиле не е много сложна работа, но ако искаш за твоето печено пиле да се говори дълго, ти предлагаме да пробваш нашите хитринки, с които то ще стане наистина сочно и със страхотна златна кожа.

Първото и най-важно правило за вкусно печено пиле е, то да е отгледано без ГМО соя, без хормони, антибиотици и други химични суровини, в хуманна среда и по-възможност свободно!

Преди да пристъпиш към печене на пилето, увери се, че кожата е добре подсушена и добре овкусена. Най-лесно това става като потупваш леко кожата на птицата с кухненска хартия. След като пилето е сухо, можеш да подправиш кожата и вътрешната кухина със сол и подправки по твой избор.

Най-добре е да оставиш пилето в хладилника за една нощ. Това ще позволи на солта да проникне по-добре в пилето, което ще го направи много сочно и с вкусна хрупкава кожа. Преди да го поставиш във фурната, го намажи с около една супена лъжица зехтин или разтопено масло. Това ще придаде на пилето още по-приятен, златисто-кафяв цвят.

Привързването на крайниците на пилето преди печене не е за пренебрегване. Благодарение на тази хитрина то ще се сготви по-равномерно и ще запази повече от сока на месото, ако закрепиш крилцата и бутчетата близо до тялото с връв. Това също така помага за предпазване на по-малките и по-изложени бутчета и крилца от пресготвяне и изсушаване, докато се готви цялото пиле. Винаги готви с гърдите нагоре, за да стане кожата още по-хрупкава и златиста.

Въпреки че печенето на пиле изисква малко търпение, то не се готви при ниска температура, както повечето меса на фурна. Трябва фурната да е предварителна загрята на 220-230*. Когато достигне тази температура, можеш да сложиш овкусеното пиле да се пече, като веднага след това намаляваш температурата на готвене на 190*.  По този начин месото се запечатва и не позволява месните сокове да изтекат по време на готвенето.

Времето за готвене варира в зависимост от теглото на пилето. Пиле  с тегло около 2 кг ще се сготви приблизително за около час и половина, като това разбира се зависи и от спецификата на твоята фурна. Ако искаш пилето да се сготви по-бързо, просто го разрежи като пеперуда.

След като извадиш пилетo от фурната, задължително трябва да го оставиш да почине за около 15 минути преди да го нарежеш. Всеки път, когато печеш нещо, то продължава да се готви дори след като го извадиш от фурната.  В случая, вътрешните сокове на пилето все още се движат в цялото месо, така че, ако го нарежеш твърде рано, ще загубиш много от тези ароматни сокове.