Знаете ли кои храни за кои органи са полезни?

Храни и органи

Храните, които консумираме влияят директно върху органите на тялото ни. Всяка група храни имат полезно действие върху конкретен орган.

Мозък

Черен шоколад – има антиоксидантно действие. Съдържа какаови флаваноли, които улесняват притока на кръв към мозъка, като така уросяват паметта. Естествен стимулатор на хормона на щастието – ендорфин.

Яйца – имат високо съдържание на холин, който спомага невроните за изпращането на импулси към мозъка и въстановяването им след това.

Риба – изключително богата на омега 3 мастни киселини, влияещи върху правилното функциониране на мембраните на мозъчните клетки. Хапвайте по-мазни риби – сьомга, скумрия, херинга поне един път седмично.

Орехи – богати на омега 3 и 6 мастни киселини ги прави супер храна за мозъка. В комбинация с витамини Е и В6 подобряват работата на мозъчните клетки и повишават нивото на серотонин, следователно и настроението.

Пълнозърнести храни – съдържат големи количества фолиева киселина, стимулираща притока на кръв към мозъка, селен – антиоксидант и витамини от група В, подобряващи паметта.

Сърце

Боровинки – антиоксидантни бомби. Редовното хапване на тези дребни здравословни плодчета намаляват кръвното налягане, съответно и сърдечните заболявания.

Домати – съдържат ликопен в големи количества, който се бори с холестерола и калий, който е изключително полезен за сърцето.

Картофи – консумацията на картофи намява риска от инфаркт.

Бели дробове

Броколи – съдържат растителен протеин, който изгражда белодробната тъкан.

Моркови – съдържат високо количество бета каротин, който укрепва и подхранва белодробната тъкан.

Цвекло – действа изключително добре на отхрачващите свойства на бронхите.

Глог – голямото количество органични киселини, които съдържа втечняват слузта задържаща се в белите дробове.

Кости

Портокал и грейпфрут – съдържат много голямо количество витамин С, който спомага синтеза на колаген, а той е основната съставка на костите.

Ядково мляко – съдържа калций, магнезий, витамин В6 и калий, които са от изключително значение за здрава костна система.

Целина – богат източник е всички полезни за костите хранителни вещества – витамини от група В, витамин С, фолиева киселина, калций, магнезий, желязо, фосфор, калий, натрий и аминокиселини.

Млечни продукти – доставят на костите достатъчно количество калций и витамин Д.

Мускули

Яйца – те са страхотен протеин нужен за поддържане на мускулите.

Телешко месо – източник на креатин, желязо и цинк, все хранителни вещества изграждащи мускулите.

Риба – по-мазните риби доставят на мускулите чист и качествен протеин.

Банани – съдържат фруктоза, глюкоза и захароза, спомагащи изграждането на мускулите. Бананите не съдържат мазнини и холестерол и са подходящи за спортуващи хора.

Черва

Овесени ядки – фибрите , които съдържат са задължителни за правилното функциониране на червата.

Кисело мляко – пробиотиците съдържат полезни бактерии, подобряващи чревната пропускливост на полезни хранителни вещества и спомагащи изхвърлянето на отпадъчни продукти от организма.

Ферментирали храни – съдържат полезната лактобациликус бактерия, която подобрява чревната флора.

Плодове и зеленчуци – освен, че съдържат полезните за червата фибри са богати на хлорофил, който е ценен за цялата храносмилателна система.