[vc_row][vc_column][vc_single_image image=“43423″ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/4″][/vc_column][vc_column width=“7/12″][vc_column_text]

Органична Храна – Какво представлява?

[/vc_column_text][vc_column_text]

Органичната храна е сравнително нов термин в производството на храна и земеделието, появил се и нашумял през последните години.

 

Често органичната храна е смятана за по-полезна и чиста, тъй като при нейното отглеждане и при този вид земеделие, не се ползват пестициди, антибиотици и гененетичномодифицирани организми (ГМО).

Произход на Органичната Храна

 

Всъщност през по-голямата част от историята си, земеделието може да бъде описано като органично или биологично. Само през 20-ти век в производството на храни е въведен голям брой нови продукти, които обикновено се считат за неорганични, поради нуждата да се задоволи голямото търсене от пазара и хората, чрез по-бързото отглеждане на храната.

 

Движението за органично земеделие възниква през 40-те години в отговор на индустриализацията на селското стопанство.

 

През 1939 г. лорд Нортбърн (виден земеделец в Англия) въвежда термина органично земеделие в книгата си „Поглед към земята“ (1940), от концепцията си за „фермата като организъм“, за да опише цялостен, екологично балансиран подход към земеделието – за разлика от това, което той нарича химическо земеделие, което разчита на „внесено плодородие“ и „не може да бъде самодостатъчно, нито органично цяло.“

 

Ранните учени, специалисти по агрикултура и почви, също описват разликите в състава на почвата, когато животинският тор се използва като „органичен“, тъй като съдържа въглеродни съединения, които спомагат за по-доброто развитие на почвата. Съответното им използване също така влияе върху съдържанието на хумус в почвата.

 

Това се различава от научното използване на термина „органичен“ в химията, който се отнася до клас молекули, които съдържат въглерод, особено тези, които участват в химията на живота.

 

Този клас молекули включва всичко, което може да се счита за годно за консумация, и включва и повечето пестициди и токсини, следователно терминът „органичен“ и особено терминът „неорганичен“ (понякога неправилно използван като контраст от популярната преса), тъй като те се прилагат за органичната химия е двусмислено заблуждение, когато се прилага към земеделието, производството на храни и към самите храни.

 

Правилно използван в този контекст на селскостопанската наука, „органичен“ се отнася до методите, отглеждани и преработвани, а не непременно химическият състав на храната.

 

Органичната Храна в днешни дни

 

Ранните потребители, които се интересуват от органична храна, биха потърсили нехимично обработени, пресни или минимално преработени храни, върху които не са използвани неодобрени пестициди.

 

През 70-те години интересът към биологичните храни нараства с нарастването на екологичното движение и е подтикнат от здравни страхове, свързани с храните, като опасенията за вредни химикали, използвани в масовото земеделие, възникнали в средата на 80-те години.

 

В днешни дни органичното земеделие е все още в развитие, като интересът към него, като начин за отглеждане на продукция, и начин на хранене расте в големи мащаби.

 

Според проучване на Statista, най-голям интерес към органичното земеделие и храна има в държавите, разположени в западна и северна Европа – Дания, Швейцария, Швеция.

 

Органична Храна в България

 

България не отстъпва на западните държави по развитие на органичното земеделие. В послендите години се забелязват все повече малки производители и ферми, които предпочитат да отглеждат продукцията си, без използването на химични и вредни вещества.

 

Моята Ферма е онлайн магазин, в който можете да откриете точно такива продукти – натурални и чисти. Повечето ни партньори са малки, български производители, които ценят да съхранят местното производство на чиста храна.

 

*Източници, чрез които е подпомогната статията:

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=“Хареса ли Ви статията?“ h4=“Присъединете се към нашата Facebook група, в която да споделите с нас Вашето мнение относно органичната храна и органичното земеделие.“]В нашата Facebook група целим да дискутираме всичко свързано с органичното земеделие и начин на живот като цяло.

Чрез членуването си в групата, Вие получавате:

✅ Полезна информация;
✅ Контакти с други хора с подобни на Вашите интереси;
✅ Редовни отстъпки и допитвания до Вас относно продуктите, които се предлагат в нашия онлайн магазин.

Очакваме Ви![/vc_cta][vc_btn title=“Към групата“ color=“danger“ link=“url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgroups%2F1363287550697377|target:_blank“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=“Разгледайте всички натурални и вкусни продукти, предлагани в нашия магазин“][/vc_cta][vc_btn title=“Към продуктите“ color=“danger“ link=“url:https%3A%2F%2Fmyfarm.bg%2Fshop%2F|target:_blank“][/vc_column][/vc_row]