Рибена чорба
Рибена чорба
Необходими съставки:
риба – около 1 кг глави, опашки и изрезки от поне 2 вида риба
лук – 1 купичка нарязан на дребно
моркови – 1 купичка нарязани на дребно
чушки – към общата купичка с морковите
домати – 1 купичка настъргани или от консерва
картофи – 1 купичка нарязани на дребни кубчета
универсална подправка – 1 с.л. зеленчукова
олио
девесил – 1 голяма връзка пресен
магданоз – 1 голяма връзка пресен
черен пипер – прясно смлян
мащерка – 2 – 3 клончета суха
естрагон – няколко листенца тароз
бульон – около 3 л. вода + рибен
лимонов сок – и/или оцет
Начин на приготвяне:
Рибата се сварява в подсолена вряща вода, като преди да я сложите във водата, я посолете малко и я наръсете с лимонов сок. Лимоновият сок ще запази месото стегнато. Варете за около 5 мин. Обезкостете рибата и запазете част от бульона. Във вряща вода, смесена с част от рибения бульон, сложете зеленчуковата подправка, лука, морковите, чушките, картофите и олиото. Като се посварят, добавете и доматите. Гответе до пълна готовност на зеленчуците. Към края добавете и парченцата риба. Нарязаните на ситно магданоз, девесил, тароз, мащерка и черен пипер добавете, като изключите котлона. Подправете с 1-2 лъжици оцет или лимонов сок и поръсете със суха люта чушка.