Синя боровинка – вкусен и полезен летен плод

Боровинките са един от най – вкусните летни плодове. Синята боровинка е Колкото са вкусна, толкова и полезна за нашето здраве.

От древни времена боровинките са познати като богат източник на витамини и минерали, които имат неоспорими ползи за човешкото тяло.

Дребните плодчета са богати на въглехидрати, калий, калций, фосфор и магнезий, натрий, мед, желязо и други минерални вещества и витамини – К1, С, В1, В6, РР, пантотенова киселина, както и малки количества витамини Е, В6 и мед, манган

Синята боровинка има способността да запазва зрението и да го лекува. Но това не е единственото й качество.

Основното й богатство са антиоксидантите –  те свързват свободните радикали и по този начин не допускат образуването на недоброкачествени тумори.По този начин плодът се оказва добро средство в профилактиката срещу ракови заболявания. Антиоксидантите в боровинката се наричат антоцианини.

Подпомагат здравето на сърцето – цветът на боровинките се дължи на антоцианини – флавоноид, който предотвратява натрупването на плака и подобрява здравето на сърдечносъдовата система.

Понижават кръвното налягане – боровинките понижават кръвното налягане, което е основен фактор за здравето на сърцето.

Подобряват умственото здраве  – боровинките  са наричани още „храна за мозъка“. Те могат да бъдат изключително полезни за поддържането на здравата мозъчна функция и паметта, особено при по-възрастните хора.

Подобряват храносмилането –  съдържат високи нива на фибри и това ги прави полезни за храносмилателната система.

Забавят стареенето – боровинките съдържат антиоксиданти, известни с това, че борят опасните свободни радикали в организма. Поради това те предотвратяват признаци на преждевременно стареене като бръчки, фини линии, лош тен, както и отпускане на кожата.

Стимулират имунната система – високото съдържание на витамин С в боровинките стимулира имунната система и помага на тялото да се бори с различните болести.

Подобряват зрението – лутеинът в боровинките е чудесен помощник в поддържането на очното здраве.

В древни времена хората са използвали синята боровинка за лечение на много болести, правили са чай от листата й и различни отвари, които са използвали вместо лекарства.

Синята боровинка е с най-финия и приятен вкус и най-често се използва за направата на компоти, конфитюри, сладка, желета или в прясно състояние. Плодът е  сладък, богат на танин, ябълчена и лимонена киселина.

Смята се, че сокът на синята боровинка е по-полезен от този на лимона, ябълката и гроздето.

Един любопитен факт за боровинката – в природата храстът на синята боровинка винаги расте до дивия розмарин. Той обаче отделя съединения с летлив характер, които предизвикват главоболие. Затова се е смятало, че синята боровинка оказва вличние на тялото и  са я кръстили “ Боли глава“.