Свети или Света Сава?

 Свети/а Сава

На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил много манастири и болници. На 18 години станал монах, а по – късно отшелник в Йерусалим.

В българските предания се смята, че Сава е светица, сестра на Света Варвара и Свети Никола.

Света Сава се била покровителка на чумата, а в отделни райони се смята, че е Свети Сава покровител на вълците. Предците ни изпитвали старохопочитание към Света Сава, защото вярвали, че тя “засявала“ болестите по хората, от там е познат и израза: “Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

Сава, преведено от старогръцки означава събота, предвиждащ. На този ден празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събия, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава и други.

Обредните подготовки за Света Сава са почти еднакви с тези на Света Варвара, защото двете сестри помагали в подготовката за деня на брат им Свети Никола.

Света Сава се свързва с плодовитостта на жените, затова на този ден бездетните изпълнявали ритуал заедно с най – старата жена в дома – ставали рано, в тъмни зори и пресявали брашно през ново сито, обърнато наопаки. След това омесвали обреден хляб, който раздавали на кръстопът. Смятало се, че така следващата година жената ще се сдобие с рожба.

На Савинден се приготвя трапезата за Никулден, а някъде жените ходят на гробища, палят свещи и раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на мъртвите.Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден не трябва да се пипат остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през следващата година.

По стар български обичай на Света Сава се пържат мекици и се раздават за здраве.

Предлагаме Ви една лесна и вкусна рецепта за мекички.

Продукти:

500 гр брашно

200 мл хладка вода

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1/2 пак мая за хляб

олио за пържене

сладко

сирене

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в хладката вода, заедно със солта, захарта и 2 лъжици брашно. Оставя се да шупне. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. След това се разделя на топки колкото яйце и се оставя за още 30- на минути. Загрява се хубаво олиото, всяка топка се потапя за няколко секунди в него, след което се разтяга и се пуска да се изпържи. Готовите мекички може да се поднесат със сладко или сирене.

Приятен апетит и весел празник!