Видовден

Видовден

Всеки е чувал израза “Ще дойде Видовден“, смисълът му е, че ще дойде денят на възмездието и всеки ще си получи заслуженото за сторените злини.

Видовден се отбелязва на 15 юни – свързва се с легенди и предания от езически времена. На този ден се почитат светците Елисей, Вартоломей и сестра им Вида. Видовден е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Те са известни като “светците – градушкари“, които изпращат природните стихии и най – вече градушките. Те поразяват провинилите се, които заслужават наказание.

В народната митология Видовден е известен като “денят на Страшния съд“, когато всеки очаква възмездието си. Вида е като римската Темида, разграничава истината от лъжата. Хората вярват, че дори и съдът да сгреши, ще дойде Видовден и всичко ще се нареди, всеки съгрешил ще си получи наказанието.

Видовден се свързва и с култа към Слънцето – хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и сили.

На Видовден се изпълняват любовни ритуали и гадания. В навечерието на празника момите се мият с вода, събирана от росата на растенията, като вярвали, че тя ще ги направи по – красиви. Отрязвали по три стръка от растението шавар и ги наричали с имената на момците, които харесват – така смятали, че до края на годината ще се задомят с младежа чиито стрък е израснал най – много.

На Видовден не се работи, за да не се предизвикват “светците градушкари“. Празнува се най – вече в Годечко, Брезнишко и Трънско. В района на Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота.