Защо е ценен спанака?

Спанака – един от най-полезните зеленолистни зеленчуци!

Спанака съдържа голямо количество минерали като – калий, манган, цинк, магнезий, желязо и калций. Той е и източник на витамините – фолиева киселина, ниацин, витамини А, В6, С. Други много важни елементи в състава на спанака са тиаминът и рибофлавинът. Този зелен зеленчук е богат и на бета каротин, лутеин, ксантен и хлорофилин.

Основните полезни свойства на спанака са

Подобрява зрението
Бета каротинът е пигмент, имащ противовъзпалителните свойства, които намаляват подпухването, дразненето или сухотата в очите.
Помага при неврози
Спанака се препоръчва на хора, които предразположени към неврози или когнитивни заболявания. Калият е антиоксидант подпомагащ здравето на мозъка, затова е полезен и за хора с Алцхаймер.
Регулира кръвно налягане
Високото съдържание на калий и същевременно ниското ниво на натрий са полезни при пациенти с високо кръвно налягане, защото първият минерал го понижава, а втория – го повишава.
Подпомага минерализацията на костите
Спанакът е източник и на витамин К, който спомага за задържането на калций в костната матрица и по този начин води до костна минерализация. Минералите като манган, мед, магнезий, цинк и фосфор поддържат здравето на костите и зъбите, предпазват от остеопороза.
Подобрява метаболизма
Протеинът, съдържащ се в спанака, разгражда ензимите в аминокиселини, а те подпомагат развитието и растежа на мускулите, подпомагат всички органи и системи да функционират на оптимално ниво.
Спанака има противовъзпалително действие
Гликоциклоролипидите, съдържащи се в спанака, подсилват силата на обвивката на храносмилателния тракт, като така предотвратяват възпаление, което може да е вредно.