Каша от коприва с орехи
Продукти за 4 порции:
400 гр прясна коприва
1 връзка пресен лук
4-5 скилидки чесън или
1 връзка пресен чесън
2 домашни яйца
4 супени лъжици брашно
50- 60 гр начупени или нарязани орехи
Пресен джоджен на вкус
Домашен червен пипер
Черен пипер
Сол
Олио
Приготовление:
Копривата третираме с ръкавици, докато я мием внимателно под течаща вода. Понеже е мъхеста и задържа повечко пръст от лапада да речем.
Измиваме я и я слагаме в голяма тенджера с вряща вода за около 5-7 минути от момента на кипването й. Оттук нататък ръкавици не са необходими.
Изваждаме я веднага в студена вода и отцеждаме в гевгир. Нарязваме я, а водата от бланширането оставяме настрана.
Нарязваме на ситно лука и чесъна и запържваме в олиото. Слагаме червения пипер и веднага след него нарязаната коприва. Разбъркваме добре и наливаме от водата от бланширането, два три пръста над нивото на копривата в тенджерата.
Като поври 10 минути, размиваме брашното в малко от водата и като стане еднородна кашичка, под непрекъснато бъркане, на тънка струйка изсипваме при копривата. Бъркаме енергично през цялото време.
Слагаме черния пипер, солта на вкус и оставяме още 10 минути да се посгъсти. Преценете на око, дали трябва да се долее още вода.
Когато е почти готова, изсипваме разбърканите, но не разбити яйца и отново бъркаме, докато не видим, че белтъкът се е втвърдил.
Накрая слагаме нарязания джоджен. Ако нямате пресен, по- добре изобщо не слагайте. Има разлика във вкуса, определено. Ако искате, можете да пасирате кашата малко.
Може да слаожите на кашата натрошено сирене или да остане само с натрошените орехи. Много важно е, да са на едро, за да се усеща вкуса им сред тревистия на копривата.
Източник: http://www.hera.bg/