Полента с праз и сирене

Полента с праз и сирене
8-10 порции
Продукти:
200 гр. качамак или царевичен грис
Около 600-700 мл гореща леко солена вода
1 кубче бульон или Вегета /сол и сушени зеленчуци/
1 стрък праз
250 гр. натрошено сирене
Масло 40 гр.
Черен пипер
Приготвяне:
Изчистеният и нарязан праз се задушава в половината масло до омекване. Прибавя се гореща вода, 1 бульон на кубче с предпочитан вкус или Вегета /подправки и сушени зеленчуци/ за овкусяване, и след като заври, царевичния грис се изсипва на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Бъркането продължава до сгъстяване. Щом е готова полентата /качамакът/ се дръпва от котлона, прибавя се натрошеното сирене и се изсипва в тавичка, покрита с хартия за печене.
Повърхността се намазва с останалото масло и се оставя на хладно да изстине. След 2 часа се нарязва на диагонали и на ромбове и се сервира като мезе към вино, подходящо е за салата.
Поръсва се с прясно смлян черен пипер.