Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Здравословна пълнена тиква с телешко
Пълнената тиква е традиционно българско ястие. Има и сладки и солени рецепти за този полезен и вкусен есенен дар. Тиквата е с доказано благотворно влияние за бъбреците и очите, затова се стремете да я консумирате често.
Необходими продукти
- 1 малка тиква цигулка ~ 2,5-3 кг
- 1 глава лук
- 1 стрък прясна целина
- 1 морков
- 1 червена чушка
- 300-400 гр телешко месо
- 100 гр гъби
- 1 с.л. доматено пюре
- 100 мл червено вино
- сол и черен пипер на вкус
- 1 дафинов лист
- зехтин или олио за задушаване
Начин на приготвяне
- Измийте тиквата цигулка и я срежете на две части (ако ползвате кръгла тиква изрежете капаче) и изчистете семките.
- Нарежете лука, морковите, гъбите на кубчета, чушките и стръка целина на лентички.
- Измийте добре и подсушете месото, а после го нарежете на малки кубчета.
- Задушете лука в дълбока тенджера (понеже ще добавяме и другите съставки и ще ни трябва място) с малко мазнина.
- Добавете ситно нарязаното месо, разбъркайте и оставете да се задуши за около 15-20 минути.
- Овкусете със сол и черен пипер, дафинов лист.
- Добавете нарязаните зеленчуци, а след това и доматеното пюре. Разбъркайте и прибавете червеното вино (може да го замените с вода, ако готвите за деца).
- Захлупете тенджерата и оставете да къкри на слаб огън в продължение на 30-40 минути, докато месото омекне.
- Напълнете тиквата с подготвената плънка и я поставете в дълбока тава. Налейте малко вода, за да не залепва.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато тиквата стане готова за ядене.