За ползите на козето кисело мляко

За ползите на козето кисело мляко

Козето мляко има силна, остра и специфична миризма, но то е много полезна за здравето ни.

Козето мляко е най-близко по състав до майчиното. В него преобладават суроватъчни протеини, които се усвояват лесно от органзма и имат висока биологична стойност. То съдържа в пъти повече калций, витамин В6, витамин А, калий, мед, манган от кравето мляко. Козето мляко се понася добре от тези хора, които не могат да консумират краве мляко, тъй като в него липсва протеинът алфа s1 казеин, който причинява различни видове непоносимост към млякото.

Казеинът е основният белтък на кравето мляк и трудно се разглажда от човека, съответно е и една от основните причини за поява на алергия в детска възраст.

В козето мляко липсват аглутани, които пък се съдържат в кравето мляко. Аглутаните причиняват слепване на мазнините, което ги прави по-трудни за абсорбиране. Затова козето мляко благоприятства храносмилането. Нормализира вътрешната флора на стомашно-чревния тракт, повишава хемоглобина, подобрява зрението, подобрява състоянието на кожата, заздравява ставите.

Козето мляко още от древността се е използвало като храна и лекарство при белодробни заболявания, в това число и при туберкулоза. Млякото укрепва белите дробове и е полезно почти при всички заболявания за тонизиране и укрепване на имунната система в организма.

Козето мляко укрепва нервната система, благодарение на съдържащите се в него витамини.