Няколко трика за готвенето на крехко телешко

Ето няколко съвета как да подобрите драстично крайното си постижение и да го обикнете дори повече, отколкото купешко приготвеното.

1. Телешкото трябва задължително да се маринова. Този закон е особена важност за цялостното му поведение, когато се настани на трапезата ви. Мнозина професонални готвачи препоръчват маринатата да е от прясно мляко. Звучи странно, но и голям брой лаици, които са опитали този метод, споделят, че месото наистина става по-сочно. От вас не се иска нищо повече от това да приберете пържолите в наилонов плик, да ги начукате, а след това да ги потопите в прясно мляко за минимум 12 часа. Дръжте съда в хладилника, за да не рискувате млякото да се пресече и да развали и телешкото ви.

[etheme_new title=“Най-новите ни продукти“ ]

2. Когато започнете да печете телешкото, не го слагайте на вече загрят тиган или фурна. Пуснете на слаб огън да се готви, като се топли заедно с печката. Така няма да изгори отвън и да остане прекалено сурово отвътре. Принципът е, че перфектната пържола е леко алангле в средата си и добре изпечена във външността, но крайният резултат е въпрос на вкус. За да остане сочно, а да не се сбръчка и да дразни с жилавостта и сухотата си, няма да сбъркате, ако полеете дъното на съда с бяло вино. В последствие при процеса на печене поливайте с малко вода или още по-добре – вода с изстискан в нея лимон и бяло вино. Никога не печете на много силен огън. Друг трик е, ако печете на тиган или скара, да обръщате често месото, за да може да усвоява равномерно поетата температура.

3. Пържите ли телешко, не забравяйте да го обръщате през няколко минути. За да не изгори отвън, а пък да остане недоготвено отвътре. С черната неприятна коричка добре ще се справят няколко резенчета морков в мазнината. Те ще поемат излишната сила на огъня. Тук вече не можете да готвите на бавен огън, защото месото ще се пренапои с олио и ще стане тежко и неприятно за ядене.

4. При сервирането на току-що сготвеното телешко месо, докато е още топло, сложете под и върху него по филийка масло, а след това и няколко капки лимон. Така ще стане още по-сочно. Картофената гарнитура е класика за телешко – имайте го предвид. Червеното вино също е добър партньор. Остава ви да се насладите на вкуса.