Огретен с картофи и червено цвекло
6 порции
Продукти:
1 кг картофи
1 голяма глава червено цвекло
½ л прясно мляко
3 суп. л. заквасена сметана
200 гр. сирене
200 гр. извара
200 гр. кашкавал
50 гр. масло
1/2 скилидка чесън
Стръкчета копър за свежест
Приготвяне:
Картофите се сваряват /до леко твърди/, обелват се и се нарязват на парчета.
Отделно се сварява цвеклото до готовност, обелва се и се нарязва на тънки парчета.
Сиренето се намачква с вилица и към него се прибавя изварата.
Яйцата се разбиват и към тях се прибавят прясното мляко и заквасената смената.
Керамична та тава се намазва с масло и се натърква с половин скилидка чесън /за фин аромат/.
Изсипва се цвеклото, отгоре се поставят бучици от маслото, покрива се с картофите, на трети пласт се изсипва сиренето с изварата. Върху тях отново пласт цвекло, малките бучки масло, картофите и най-отгоре сиренето. Всичко се залива с прясното мляко с яйцата и сметаната.
Запича се за около 50 мин. във фурна на 180 градуса, малко преди края се наръсва с настърган кашкавал и отново се запича за още 10-15 мин.
Поръсва се с нарязан копър докато е горещо.
Добър вариант /заради цвеклото/ е да се яде студено и много „върви” с кисело мляко. И като гарнитура към нещо месно, а също и като самостоятелно постно ястие.