Огретен с картофи и червено цвекло

Огретен с картофи и червено цвекло

 

6 порции

Продукти:

1 кг картофи

1 голяма глава червено цвекло

½ л прясно мляко

3 суп. л. заквасена сметана

200 гр. сирене

200 гр. извара

2 домашни яйца

200 гр. кашкавал

50 гр. масло

1/2 скилидка чесън

Стръкчета копър за свежест

 

Приготвяне:

Картофите се сваряват /до леко твърди/, обелват се и се нарязват на парчета.

Отделно се сварява цвеклото до готовност, обелва се и се нарязва на тънки парчета.

Сиренето се намачква с вилица и към него се прибавя изварата.

Яйцата се разбиват и към тях се прибавят прясното мляко и заквасената смената.

Керамична та тава се намазва с масло и се натърква с половин скилидка чесън /за фин аромат/.

Изсипва се цвеклото, отгоре се поставят бучици от маслото, покрива се с картофите, на трети пласт се изсипва сиренето с изварата. Върху тях отново пласт цвекло, малките бучки масло, картофите и най-отгоре сиренето. Всичко се залива с прясното мляко с яйцата и сметаната.

Запича се за около 50 мин. във фурна на 180 градуса, малко преди края се наръсва с настърган кашкавал и отново се запича за още 10-15 мин.

Поръсва се с нарязан копър докато е горещо.

Добър вариант /заради цвеклото/ е да се яде студено и много „върви” с кисело мляко. И като гарнитура към нещо месно, а също и като самостоятелно постно ястие.

ogreten kartofi