Кюфтенца от нахут и киноа

Продукти:
200гр нахут
1 к.ч. киноа
пресен лук
пресен чесън
1 тиквичка
сол
копър
1 ч.л. сусам
1 ч.л. ленено семе
подправки
Приготвяне:
Нахутът се накисва във вода от предната вечер (водата трябва да го покрива). Киноата се сварява (вари се около 10 минути). Изцеденият нахут, киноа, нарязаният лук, чесън, сол, копър, сусам, ленено семе и други подравки на вкус се слагат в кухненски робот, пасират се и сместа се премества в голяма купа. Тиквичката се настъргва и се добавя към останалите продукти, бърка се до получаване на еднородна смес.
Оформят се кюфтенца с ръце. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса върху хартия за печене, до зачервяване и лека коричка.
Също така биха могли да се запържат в тиган, за получаване на по-хрупкава коричка.
Сервират се с топли с хумус, маслинена паста или друг вид сос.

Рецепта на Анелия Калчева от ‎Конкурс “ Любимата здравословна рецепта на моето семейство“