Печена пъстърва с лимоново масло и булгур

Необходими продукти за 4 порции

  • 200 гбулгур
  • 1 с. л.зехтин
  • 1 главалук, нарязан на ситно
  • 4 домашни печени червени чушки
  • 1 стръкпресен или 1 к.л. сушен джоджен
  • 3 с. л.печени бадеми
  • сокът и кората на 1 лимон
  • 4малки изчистени пъстърви
  • 2 с. л.меко домашно масло
  • 1 к. л.черен пипер

Начин на приготвяне

1.Слага се да заври 500 мл вода. Прибавя се булгурът. Отстранява се от огъня и се оставя да престои така 20 мин.

2.През това време в сгорещения зехтин се задушава лукът, прибавят се ситно нарязаните чушки и бадемите, също и отцеденият булгур и джодженът. Подправя се с лимоновия сок и половината лимонова кора.

3.Маслото се разбърква с останалата лимонова кора и черен пипер. Филетата се поръсват със сол и се обтриват с лимоновото масло. Слагат се да се пекат във фурна, загрята на 180°С около 10 мин

4.Рибата се сервира с гарнитурата от булгур и лимонови резенчета.

Източник: www.menumag.bg