Блага пита

Необходими продукти за 6 порции

  • 5 ½ ч. ч. брашно
  • 1 ½ ч. ч. захар
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 400 мл вода
  • ½ ч. ч. олио
  • ½ ч. ч. орехи
  • ½ ч. ч. стафиди
  • 3 с. л. ром
  • ½ ч. л. канела
  • 2 зрънца карамфил
  •   настъргана кора от 1 лимон
  • щипка сол
  • за поръсване:
  • 4 с. л. пудра захар
  • ½ ч. л. канела

Начин на приготвяне

  1. Стафидите се накисват в рома за 30 мин., отцеждат се и се овалват в брашно.
  2. В купа се смесват пресятото брашно, захарта, бакпулверът, канелата, смленият карамфил, кората от лимона и солта. В средата се прави кладенче.
  3. В кладенчето се слагат олиото и водата. Всичко се разбърква добре с дървена лъжица. Слагат се ядките и стафидите. Пак се разбърква.
  4. Тестото се слага в намазана с олио и поръсена с галета или брашно тава. Питата се пече на 180°С, докато клечка за зъби, забодена в центъра й, излезе суха. Още гореща се поръсва с пудрата захар, смесена с канелата.

Сервира се студена.

Източник: www.menumag.bg