Предястие с просо
[fbsharelike]
За 2 порции
Продукти:
около 100 гр. просо
½ стрък малко праз много наситно нарязан
бучка масло
1 ч.л. настърган хрян
копър за декорация
Няколко кръгчета червена чушка
За млечния сос:
200 гр. кис. мляко
2 скилидки чесън
сол, зехтин
Приготвяне:
Просото се сварява с 300-400 мл подсолена вода. След 20 мин. се прецежда.
В тиган се поставя бучка масло и се добавя много наситно нарязаната бяла част от праз лук и настъргания хрян, задушава се за 5 мин. Изсипва се при свареното просо, разбърква се.
Поднася се като се изсипва в кръгъл ринг-форма, притиска се, освобождава се от формата и се поръсва обилно със ситна нарязан копър, гарнира се с кръгчета сурова чушка и се полива с млечния сос, приготвен от киселото мляко, сол, зехтин и 2 скилидки чесън смачкани с преса.