Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Пълнена пуйка

Има много и различни рецепти за пуйка – пълнена с кестени или с по-екзотични плънки, но ако до сега не сте приготвяли, най-добре е да заложите на а нещо по-класическо и лесно. Предлагаме Ви да опитате такава традиционна пълнена пуйка на фурна, която няма как да сгрешите.
Необходими продукти
- 1 пуйка – около 3,5 -4 кг
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 4–5 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 2 с. л. зехтин
- сол и черен пипер на вкус
За ароматното масло
- 150 гр краве масло – на стайна температура
- 1 лимон
- 1 портокал
- 1/2 връзка магданоз
- 2 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Пуйката се измива добре, подсушава се и се овкусява със сол и черен пипер.
- Лимона и портокала се измиват много добре с четка или с груба гъба. След което корите им се настъргват на ренде и се изцежда сока им.
- Магданоза се наситнява, а 2те скилидки чесън се счукват с малко сол.
- Размекнатото масло на стайна температура се смесва с чесъна, магданоза, настърганите кори на лимона и портокала, половината от техния сок, сол и черен пипер на вкус. Така замазката е готова
- Морковите, лук и чесъна се нарязват на кубчета и се поставят в кухината на пуйката, заедно с дафиновия лист.
- Между филето и кожата, пуйката се намазва с приготвеното ароматното масло.
- Пуйката се намазва и отвън с ароматното маслото и се завързва.
- Слага се в тава, полива се със зехтина и се покрива с фолио за печене, като се оставят отвори.
- Пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 2 часа или до готовност.
- Може да се гарнира със свежа салата, печено кисело зеле или друго по избор.