koledna puika

Пълнена пуйка

Има много и различни рецепти за пуйка – пълнена с кестени или с по-екзотични плънки, но ако до сега не сте приготвяли, най-добре е да заложите на а нещо по-класическо и лесно. Предлагаме Ви да опитате такава традиционна пълнена пуйка на фурна, която няма как да сгрешите.

 

 

 

 

 

Необходими продукти

  • 1 пуйка – около 3,5 -4 кг
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 4–5 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 2 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

За ароматното масло

  • 150 гр краве масло – на стайна температура
  • 1 лимон
  • 1 портокал
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне

  • Пуйката се измива добре, подсушава се и се овкусява със сол и черен пипер.
  • Лимона и портокала се измиват много добре с четка или с груба гъба. След което корите им се настъргват на ренде и се изцежда сока им.
  • Магданоза се наситнява, а 2те скилидки чесън се счукват с малко сол.
  • Размекнатото масло на стайна температура се смесва с чесъна, магданоза, настърганите кори на лимона и портокала, половината от техния сок, сол и черен пипер на вкус. Така замазката е готова
  • Морковите, лук и чесъна се нарязват на кубчета и се поставят в кухината на пуйката, заедно с дафиновия лист.
  • Между филето и кожата, пуйката се намазва с приготвеното ароматното масло.
  • Пуйката се намазва и отвън с ароматното маслото и се завързва.
  • Слага се в тава, полива се със зехтина и се покрива с фолио за печене, като се оставят отвори.
  • Пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 2 часа или до готовност.
  • Може да се гарнира със свежа салата, печено кисело зеле или друго по избор.