Пълнени сухи чушки с нахут и кисело зеле

Пълнени сухи чушки с нахут и кисело зеле

Необходими продукти:

400 г нахут
500 г кисело зеле
8-10 бр. сухи червени чушки
2-3 глави лук или 2 стръка праз лук
3/4 ч.ч. олио
сол
подправка по избор – джоджен; чубрица; копър;

Как да ги приготвим:

Нахутът се накисва в студена вода за 10-12 часа, излива се тази вода, налива се нова студена вода, кипва се за десетина минути, отново се излива водата. Измива се. След това се сварява, отцежда и се смачква (с вилица или най-лесно с решетъчния пасатор от кухненските прибори).
Сухите чушки се измиват и предварително се накисват в топла вода да омекнат. С дебела игла или с острия връх на ножче правя дупки около дръжката на чушката. Така по-лесно навлиза от водата в чушката и тя омеква по-бързо. След това внимателно се почистват от семето, за да не се разкъсат.
Киселото зеле се отцежда много добре и се нарязва на ситно.
Лукът също се нарязва на ситно и се задушава в 3-4 с.л. олио. Прибавя се зелето и под капак се задушават около 15 минути, за да омекне зелето.
Добавя се намачкания нахут и желаната подправка. Разбърква се добре, захлупва се и на много слаб огън се оставя да ври поне 10 минути, за да може нахутът да поеме от солеността на зелето. Сместа е гъста, затова от време на време се разбърква, за да не загори. Пробва се на сол и ако е необходимо се досолява. Оставя се настрани, за да поизстине малко.
С тази смес се пълнят плътно чушките. Отворът им се потапя в брашно, за да се запечата.
Редят се в тава. Ако остане от сместа, тя се разпределя между чушките. Долива се 1 чаша течност – смес от зелев сок и вода, съотношение на вкус, поливат се с тънка струйка олио и се пекат в умерена фурна – 180С, докато чушките леко се запекат.
Поднасят се изстинали.

Изтпчник: Рецептите