Зарежда се съдържанието на кошницата ...
Здравословно хранене в цветовете на дъгата
Здравословно хранене в цветовете на дъгата
Какво е за теб здравословното хранене Храниш ли се здравословно или смяташ, че това е твърде трудна и непосилна задача в забързаното ти ежедневие? Не се отказвай, защото ние сме тук с едно супер приятно и лесно изпълнимо предложение, с което да се храниш правилно, ще бъде като детска игра
В основата на този режим на хранене е добавянето на плодове и зеленчуци от всички цветове на дъгата към основното ти меню. А защо, ще разбереш сега
Червените храни са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни молекули, които предотвратяват възпалението и оксидативния стрес. Към червените храни спадат динята, ягодите, малините, доматите, червените чушки и др;
Оранжевата храна има подобни фитонутриенти като червените храните,- бета-каротин, който придава на плодовете и зеленчуците наситен оранжево-червен оттенък. Оранжевите плодове и зеленчуци подпомагат репродуктивното здраве на мъжете и жените. Към тази група можем да причислим портокалите, морковите, сладкия картоф, кайсиите и др;
Жълтите храни са особено полезни за храносмилателния тракт. Те съдържат пребиотици, които насърчават чревните бактерии да произвеждат късоверижни мастни киселини – специални молекули, които подхранват клетките на червата. Жълти храни са лимон, царевица, тиквичка и др;
Зелените храни съдържат хранителни вещества, които са особено добри за защита на сърдечно-съдовата система от оксидативен стрес. По-специално, оксидативният стрес е свързан с високо кръвно налягане, атеросклероза (стесняване на артериите) и сърдечни заболявания. Членове на тази група са авокадото, зелените чушки, броколите и мн. др;
Въпреки че тези храни не са толкова ярки като другите цветове, те все още съдържат полезни хранителни вещества. Карфиолът е кръстоцветен зеленчук, богат на здравословно съединение, наречено сулфорафан. Чесънът и лукът са от семейството на зеленчуците allium и съдържат мощните съединения алицин и кверцетин, които помагат за намаляване на риска от рак и имат противовъзпалителни свойства.
Сините и лилавите храни съдържат антоцианини, мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждане и могат да намалят риска от рак, инсулт и сърдечни заболявания. Към тях спадат патладжана, червеното зеле, боровинките, лилавия батат и др.